Lakásfelújítást tervezel és annyi mindent láttál, ami tetszik, nem is tudod kiválasztani, mit szeretnél igazán. Vagy, csak átfestenéd vagy átrendeznéd a nappalidat, mert egyrészt amúgy is ráfér, másrészt pedig már unod és nem is tetszik annyira. Vagy, új kanapét készülsz venni, de bajban vagy, mert nagy a választék, nehéz kiigazodni, és igazából már nem is tudod milyen színű lenne jó.

Szóval nagyon-nagyon gondolkodsz azon, hogy milyen színekben pompázzon a lakásod, milyen színű legyen a konyhád, vagy a hálóban a fal.  Jó helyen jársz, mert most pár titkos gyakorlati tanácsot olvashatsz. Elméleti tudnivalókat találsz az ingyenesen letölthető Miszkeco E-bookokban vagy itt, a blogon.

A színek nagyon fontosak a lakberendezésben. Minden színnel más hangulatot tudsz elérni, tereket tudsz elválasztani, mintákat tudsz alkotni, kiemelhetsz dolgokat, vagy 1-1 színnel lecsendesítheted a többit. Ezért jó, ha ismered a színek szuperképességeit. Ebben a posztban két jolly jokerről, a barnáról és a szürkéről lesz szó. Ha lemaradtál volna a többi részről, akkor olvasd a sorozat többi posztját, vagy töltsd le az erről szóló ingyenes e-bookot.

Már most szólok, hogy hogy egy szoba színeit kitalálni nem könnyű feladat. Még akkor sem, ha tisztában vagy az alapokkal. Kell, hogy legyen fogódzó, kapaszkodó, valamilyen útmutató. Lesz is! Máris jönnek a TITKOS módszerek, amivel megkönnyítheted a dolgod és neked is szuper lakásod lehet.

Csak egy példa. Nézd, mennyire más hangulata van a két képnek. Mind a kettő hálószoba kuckós és stílusos:  a fehér légies, a sötétből pedig  annak ellenére, hogy sötét, egész nap ki se szállnék.

Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni akkor, amikor megtervezed a szoba -pláne egy lakás – színeit.  Most megtudhatsz pár titkos szempontot,  amit mindenképpen figyelembe kell majd venned, mikor kiválasztod a színeket. Ja, és még nem is mondtam: egy titkos trükköt lelplezek le. Mindjárt.

Szóval, nemcsak az a fontos, hogy neked mi a kedvenc színed! Az is fontos, hogy milyen hangulatot szeretnél elérni a szobában, mit fogsz csinálni a szobában. Vagy, mondjuk tunningolnád a szoba adottságait: jó, pici, de azért legalább nagyobbnak tűnhetne. Vagy magasabbnak. Vagy világosabbnak. Vagy sötétebbnek. Vagy melegebbnek. Vagy hidegebbnek.

Pár dolog, mielőtt belefogsz a nagy munkába:

A lakásod színei csak és kizárólag tőled függnek, te határozod meg. DE: akkor lesz jó az egész, ha a színválasztásnál figyelembe veszel bizonyos szempontokat.

Milyen színeket szeretsz? Mi a kedvenc színed? Ha neked a mustársárga a kedvenc színed, az nem azt jelenti, hogy az egész szobád , a falaktól kezdve az utolsó csetreszig – legyen mustársárga! De legyen benne a szobában ez a szín, mert ezt szereted. Szóval, mi a kedvenc színed? Miért fontos ez? A lakberedendezési szupertitok miatt!

Ezeket a kérdéseket mindenképp tedd fel magadnak, mielőtt kifested a lakást:

Milyen színei vannak a lakásodnak? Gondolom, nem áll rendelkezésedre kiapadhatatlan pénztárca, amikor mondjuk átrendezed a nappalit. Nem festhetsz át mindent, nem vehetsz mindenből újat. Úgyhogy, abból kellene kiindulnod, ami van. Tehát,  hogy milyen színű bútoraid vannak, milyen a padlóburkolat pl és stb.

Milyen hangulatot szeretnél elérni a szobában? Legyen vibráló, vagy inkább nyugtató? Legyen olyan, mint egy esőerdő vagy inkább az ipari hangulat tetszik? Vagy romantikus? Vagy kuckós? Milyen?

Mik azok az adottságok, amikkel „dolgozol”? Mekkora a tér, milyen tájolású a helyiség, mennyi természetes fényt kap  és mikor, magas vagy alacsony, kicsi vagy nagy, milyen vagy milyen lesz a világítás? Mit akarsz elérni? Baromi magas az egész, nem lesz galériád, de nem szeretnéd egy csarnokban érezni magad? Vagy pont, hogy kicsi a szoba, de te mégis valahogy szellősebb térben éreznéd jól magad.

Ennyi titkos szempont most elég is volt, menjünk tovább, merthogy most jön a TITKOS TRÜKK!

SZÍNTERV

A titkos trükk neve az, hogy SZINTERV. Nem, trendibben mondom, színpaletta.

Mi ez? A „színterv”, ami minden színt tartalmaz, ami a szobádba kerül.  Lehet ilyen és ilyen és olyan és amilyen, bármilyen!

De miért jó ez?

Arról már volt szó, hogy a szuper szoba/lakás titka a titkos terv. A koncepció. Amihez tartod magad. Egy vezérfonal, ami irányban tart a tervezésnél ÉS a vásárlásoknál ÉS a kivitelezésnél. Na ennek az egyik része a színpaletta.

Hogy lesz neked ilyened?

Ne aggódj, csomó módszer van arra, hogy hogyan indulj el. Most mutatok párat, így akkor is találsz útmutatót, ha semmi de semmi ötleted nincs és akkor is, ha van már elképzelésed.  Mindegyik módszernek ugyanaz a célja: harmonikus, szép, kellemes látvány!

Módszer arra az esetre, ha NINCS ÖTLETED

Ha nincs ötleted, akkor  gyűjts ötleteket! Hol? Bárhol. Tényleg. Offline  (étterem, kávézó, ismerős szuper kecója, az a ruha, az a szín, az a valami stb),  vagy online. Pinterest , insta, blogok, satöbbi . Ha tényleg nagyon célirányos szeretnél lenni, akkor ezeket ajánlom: Snapyourcolors , Mycolortopia . És még: a festékgyártók oldalait kifejezetten ajánlom, mert nagyszerű ötleteket  mutatnak, sőt, általában valamilyen színezős alkalmazást is találsz náluk. Ezekkel akár a saját szobádat is kiszínezheted. Ja, és vigyázz, mert rengeteg időt lehet itt cs….. tölteni.. És még: rengeteg mobilapp van a témában! Keresgélj a telefonodon.  (Szintén remek időtöltés)! Nem, nem 10 perces ügy.

Módszer arra az esetre, ha VAN ÖTLETED

A módszer ugyanaz, mint az előzőnél: nincs más dolgod, mint elolvasni az #1nél leírtakat. Játssz, próbálkozz! zóval, van egy olyan darab a szobában, ami annyira de annyira tetszik, hogy e köré építed az egész koncepciót. Vagy egy ennyire kedvenc színed. Ez nagyon szuper! Sőt, kifejezetten azt szokták javasolni felújítás , átalakítás előtt, hogy vegyél meg 1 dolgot, és ehhez válaszd az összes többit. Ez lehet egy szőnyeg, lehet egy kép, egy párna, egy bútordarab, egy váza. BÁRMI.

Segítségképpen íme egy példa.

Katie Kaliforniából felújította a hálószobáját. Persze tudni kell, hogy Katie lakberendező. Az egészhez felújításhoz ez a kép adta az ötletet, ebből indult ki, mindent ehhez választott és ez lett belőle. Erről egyébként részletesen ebben a posztban olvashatsz.

Ha pedig érdekel még több ilyen trükk, szívesen olvasnál erről, akkor ne habozz, hanem kattints! Sok kép, kevés szöveg, érhető magyarázat.

Mindegyik módszernek ugyanaz a célja: harmonikus, szuper látvány! Persze van még egy csomó szabály és jótanács.

Csak néhány példa:

Ha egy egész lakásban gondolkodsz, akkor jó lenne, ha egy szín végigfutna az egész lakáson. Az egyik szobában lehet egy erősebb árnyalat a kiegészítő szín, egy másik szobában pedig egy világos árnyalat a falon, egy bútoron.

A tipp tehát: legyél következetes!

Nekem a 30/60/10-es szabály vált be, ami azt jelenti, hogy a különböző színeket milyen arányban használod.

30-60-10 arányban. Azaz: a domináns szín – ami általában világosabb, vagy semleges, megy a falra – ez a 60%.  Aztán a következő a mehet a kárpitokra, bútorokra 30% arányban. Végül, a kiegészítő szín megy a kiegészítőkre, textilekre, szövetekre, ez a 10%. (vigyázz: egy függöny elég nagy felület lehet ahhoz, hogy ne a kiegészítő színhez tartozzon!)

Nézdcsak, nem olyan bonyesz: Kezdjük a legnagyobb felülettel, a fallal: Milyen színű legyen a fal? Bármilyen, amilyet szeretnél, de: vedd figyelembe a szoba adottságait (sötét, kicsi, magas, alacsony, nem süt be a nap, stb, stb). Jó, figyelembe vetted, de akkor is a kék! Ok, értem. Akkor egy olyan semleges színt válassz, amiben van egy kis kék. Mondjuk egy kis bézs, fehér , szürke. Vagy, válassz egy nagyon világoskék árnyalatot. Aztán: jön a 2. szín. Ez lehet az 1. szín egy sötétebb árnyalata, vagy egy teljesen eltérő szín is. Ezek mehetnek a bútorok szöveteire, a függönyökre, szőnyegre. Megvan? Szuper. Most jön a kiegészítő szín: Ez legyen karakteres, erős szín. Ilyenek lehetnek a kiegészítőid. Látod, nem olyan nehéz. Tulajdonképpen minden nap valami ilyesmit csinálsz öltözködés közben. Vagy csak úgy gyorsan, rutin szerűen, mikor reggel sietsz, vagy körültekintően, amikor különösen csini szeretnél lenni.

Amit viszont semmiképpen se felejts el:

Csomó olyan dolog van a szobában, amin vagy nem tudsz, vagy nem akarsz változtatni. Ez lehet a padló, vagy a kanapé vagy a könyvespolc, vagy a fal (mert nem akarod újra festeni). Ezekhez igazodnod kell! Nem baj, mert sok esetben segítenek elindulni. És amit még ne felejts el: modellezd le az egészet! Festékgyártók oldalain online vagy valamilyen mobilappon. Annyi ilyen lehetőség van, hogy külön posztot is írtam róla! Azért vigyázz: a monitoron vagy a mobilon nem ugyanazt a színt látod, ahogy az kinéz a valóságban. Ezért, ha mondjuk falszínt választasz, muszáj lesz elmenned egy festékboltba, ahol meg tudod nézni a színmintát.

A színmintákat próbáld meg fehér felületre (asztalra, pultra) rátenni és úgy nézegetni, de az sem baj, ha kiviszed a napfényre és nem az üzlet mesterséges világításában tekinted meg. A színek ugyanis teljesen másképp néznek ki különböző világításban. Az alap, hogy természetes és mesterséges fényben másképp látszódnak, ezért mondjuk egy barkácsáruházban és a lakásodban hogyan néz ki ugyanaz a szín. Festés előtt érdemes kis felületen kipróbálni a színeket. A Dulux például küld színmintát, így a lakásodban is tudod tesztelni, hogy tényleg a jó árnyalatot választod e.

Ha még több tippet szeretnél olvasni az otthonod színeinek a megtaláláshoz, keresd ITT és ITT.

Képek forrása:www.cocolapindesign.com,www.dailyhomedecor.com, www.hgtv.com, www.designseeds.com, www.lejournaldelamaison.fr, www.decoholic.org, www.centsationalstyle.com/, www.housebeautiful.com, www.weheartit.com, www.theyellowcapecod.com, www.whataboutstyle.com, thespruce, pinterest, mydomain, és itt , borítókép forrása: tono-co.myshopify.com

Olvasd el ezt is

A honlap további használatához légyszi fogadd el a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás