Nagy tavaszi rendrakós takaritós Rendrakós

Tavaszi nagytakarítós sorozat – Folytasd a nappalival!

A szabályokat már olvashattad, de gyorsan fusd át itt is:

-Ez már volt, de megismétlem: ebben a körben ne törekedj a tökéletességre rendszerezés/rendrakás terén. Ha majd mindennel készen vagy, az szuper alap lesz arra, hogy kifejleszd a tökéletesen szuper saját otthoni rendszerezési szisztémádat. Ha pedig egyedül nem vágnál ebbe bele, akkor ITT találsz segítséget.

-Ez a terv nincs határidőkhöz kötve, a határidőt te határozod meg (nyárig, a nyári szabiig, június 1ig, a tavasz utolsó napjáig, a következő teliholdig, stb).  Annyi idő alatt csinálod végig, amennyi idő alatt szeretnéd és sikerül.

-Szerintem helyiségről helyiségre, szobáról szobára haladj és semmiképp se úgy csináld, hogy belefogsz valamibe és ott hagyod. Akkor már az is jobb, ha bele se kezdesz. Tudod, tedd vagy ne tedd , de ne próbáld , asszem ez az magas röptű gondolat a starwarsban hangzott el, de nem tudom, ki mondta kinek és milyen apropóból.

-Az olyan helyzeteket mindenképp kerüld el rendrakás/takarítás közben, hogy: leülsz picit telefonozni, esetleg a telefont kihangosítva váltod meg a világot a legjobb barátnőddel, csak lerohansz bevásárolni vagy elugrasz a gyerekért, ilyenek. Szóval, a feladatra koncentrálj. Először lehet, hogy picit nehéz lesz, de az utolsó szobánál meg fogsz lepődni, mennyire evidens lesz, hogy ezt így kell csinálni.

Mindig adj magadnak határidőt. Pl. ma a fürdőszoba van soron, ezt elkezdem reggel és ebédig befejezem. Ez nem azt jelenti, hogy ha korog a hasad, akkor abbahagyod, hanem azt, hogy addig befejezed. A részfeladatokat is így tudod beosztani. Mindenki másképp csinálja. Van, aki a szelektálásban a leggyorsabb, mert kíméletlenül gyorsan dönt. Van, akinél a takarítás a leglassabb folyamat, annyira alapos. Van, aki a pakolással tölti a legtöbb időt, mert sehogy nem tetszik neki. A határidő legyen reális, de kicsit feszes. Az nem jó, hogy ma megcsinálom a fürdőszobát. Az jobb, hogy ma délelőtt megcsinálom a fürdőszobát.

Minden szobában így néz ki a folyamat: rendrakás/rendszerezés/pakolás , majd takarítás, aztán megint pici pakolás és a legvégén a dekorációs rész.

-Nem, nem, semmiképpen se azzal kezd, hogy elmész különböző gyönyörű tárolókat venni, vagy estéket tölteni a neten ilyenek keresgélésével és hát annyira jó áron volt alapon napokig vagy hetekig remegve várni a futárt, hogy kézbesítse azt a nagyon praktikus tárolót Kínából. A munka részével kezd.

Az előszobán már túl vagyunk, most jön a nappali!

Ja, lemaradtál? Nem baj, itt bepótolhatod, csak kattints a képre!

Nappali

Nehézségi fok: 4/5

A nappali azért kapott kapott 4-es nehézségi fokot az 5-ből, mert általában:

-Itt töltjük a legtöbb időt, tehát nagy valószínűséggel itt a legnagyobb a rendetlenség.

-Nagyon sokféle dolgot tárolnak az emberek a nappaliban és pár kategória különösen nehéz fokozatot érdemel. Ilyen az íróasztal fiók és az „adminisztráció” részleg (számlák, hivatalos papírok), fotók (fotóalbumok, ha még van ilyen), a magazinok (ha még van ), a már nem használt dvd vagy cd gyűjtemény és még sorolhatnám.

-Nehezítő tényező a gyereksarok, azaz a gyerekek már nem használt játékai, amiktől a békesség érdekében nem lehet megszabadulni , plusz a rengeteg olyan játék és eszköz (a gyurmától a slime-on keresztül a játékkonyháig), amit a gyermek használ.

Ezért 4/5 a nehézségi fok, de szerintem pár óra alatt (IGEN!), de max. egy munkanap alatt rendbe vágható! Ha nem hagyod abba fél óránként, nem iszol közben pár kávét, nem veszed fel a telefont, nem zavar a gyerek, szóval, ha tényleg erre fókuszálsz.

A nappaliban való rendrakás logikája

Ez a cím elég nagyképűen hangzik, ahhoz képest (is), hogy mit jelent. A lényeg, hogy eltér az előszobás rendrakástól de csak annyiban, hogy az első feladat a különböző „zónák”, azaz különböző kategóriák szétválasztása. Azt már Te döntsd el, hogy ezen belül mi legyen a sorrend. Én egy számomra közepesen nehéz csoporttal kezdeném, aztán mennék rá a nehezebbekre és a végére hagynám a legkönnyebbeket, mert az fog menni a leggyorsabban. Nézzük, mik lehetnek ezek a kategóriák:

Könyvek, magazinok/újságok, „adminisztrációs” cuccok (azaz hivatalos papírok, levelek, számlák), íróasztal fiók, a „média állvány” (azaz dvd, cd gyűjtemények, töltők, töltőfejek, fejhallgatók, régi mobilok és társaik), mondjuk, hogy a dísztárgyak (fotók, csecsebecsék, ilyenek), gyereksarok (játékok, festékek, gyurmák, stb). Ez kb. az általános, ehhez jönnek még mindenkinek a csak rá jellemző kategóriák (jógaszőnyeg, súlyzó, makramékellékek, varrógép, bármi).

Feladat 01: a sorrend meghatározása

Az első feladat tehát az, hogy szemrevételezed, nálad milyen kategóriák/csoport vannak a nappalidban; utána próbálod meghatározni, hogy neked melyik kategória rendbe rakás kb. milyen nehézségi fokon helyezkedik el; aztán meghatározod azt a sorrendet, amivel haladsz végig a rendrakás/takarítás során. Nem ciki listát írni, azért sem, mert a végén tök jó kipipálni mindent :). Az sem ciki, ha ezt szorgalmi feladatként előre megcsinálod.

Feladat 02: lendülj neki

Kiválasztottad, hogy melyik kategóriával kezdesz. Lendülj neki! Feltételezem, hogy az egy csoportba eső cuccokat kb. egy helyen tárolod. Nem? Hm, jobb lenne szerintem, de most nem ez a feladat. Majd erről akkor beszéljünk, ha túl vagy a nagy tavaszi rendrakás-takarításon és az otthonod szuper rendszerezésénél tartunk.

A feladat most az, hogy a kiválasztott kategóriába eső dolgok között rendet vágj. Polcról polcra vagy fiókról fiókra vagy dobozról dobozra haladj.

Nem írok le most módszereket, hogyan lehet jól szelektálni. Van aki arra esküszik, hogy minél gyorsabban végrehajtsa a feladatot és akkor nem gondolkodik közben sokat, ezért gyorsan dönt. Van aki mariekondosan elköszön a kidobandó dévédétől és van aki különböző szabályok szerint dönt: erről nem is tudtam, hogy van, tehát megy.

Bárhogy csinálod, legyen több kupacod:

  • Megy vissza kupac (ezek maradnak)
  • Eladom/elajándékozom kupac (igen, elajándékozod vagy eladod ÉS nem tárolod ezeket valahol a lakásban hónapokig)
  • Kuka kupac (magyarul: kidobod , figyelve az ökotudatodra)
  • Pici kupac. Ezek azok a dolgok, amik “hozzád nőttek”, emlékek. Semmiképpen se dobd ki. Teheted egy doboz vagy fiók mélyére, de dekorálhatsz is vele (nézd meg pl. a konyhás e-book-ban milyen jókat lehet kitalálni, ha elengeded a fantáziád, de egy külön poszt is szól erről, ITT).

Fontos lenne megfogadnod azt a tanácsot, hogy most ne a tökéletességre törekedj, hanem arra, hogy nagyjából, mondjuk úgy 60-70%-an rend legyen és rendezett legyen minden. A 100%-ra vagy nem is akarsz törekedni és meg is értem, vagy ha igen, akkor ezt majd a következő etap-ban célozd be (amiről pár gondolattal előbb írtam, szóval, hogy majd erről akkor beszéljünk, ha túl vagy a nagy tavaszi rendrakás-takarításon és az otthonod szuper rendszerezésénél tartunk).

Tehát, jó lenne, ha a szelektálást kicsit felpörgetnéd, nehogy a vége az legyen, hogy már órák óta rendet raksz, de igazából egyre nagyobb a kupi.

A szelektálás miatt az adott kategóriába tartozó dolgok helye (polcok, fiókok, tárolódobozok) üresek. Ezeket ki kellene takarítani. De legalább áttörölni! Bocs. Esetleg a szekrényajtókat is letörölheted.

Ha ez is megvan, akkor a „megy vissza kupac” cuccait pakold szépen vissza. Valószínűleg kevesebbet dolgot pakolsz vissza, ami azt jelenti, hogy vagy áttekinthetőbben tudsz tárolni vagy azt, hogy pl. a nyitott polcok rendezettebben fognak kinézni, azaz: lesz lehetőség a dekorációra. Vagy, maga a rendszerezett összkép a polcon már akkora változás a nappaliban, hogy dekorációként működik. 🙂

Feladat 03: menj tovább

Jöhet a következő kategória! Nem, most ne szusszanj egyet, hiszen meghatároztál magadnak egy határidőt nem? Mondjuk délután 4-ig kész lesz a nappali. Ha pihenni szeretnél, akkor legalább az első 2 kategóriát csináld végig és utána igyál egy kávét.

Feladat 04: a majdnem lehetetlen küldetés

Az előszobában is volt és a nappaliban is van lehetetlen küldetés, amiről majd a végén kiderült, hogy nem is lehetetlen. Ez minden nappaliban más. Van, akinél ez a számlák/hivatalos papírok, van , akinek a már nem használt CD gyűjtemény és van, akinek a gyereksarok.

A gyereksarokkal kapcsolatban előzetesen egy megjegyzés: a kisasztalt és a kisszéket és persze a kiskonyhát/szerelőműhelyt kivéve felnőtt (tehát nem gyerek) tároló helyet válassz. Mire gondolok? Ha nem extrán óriási a nappalid, amibe belefér egy mini gyereknappali is, akkor a gyerekjátékokat, festékeket, ceruzákat olyan helyen tárold, ami eleve benne van a nappalidban, mondjuk egy meglévő szekrénybe/fiókba rendezd. Minden plusz bútordarab helyet foglal, zsúfolt hatást kelt, ezért nem tűnik majd rendezettnek a szoba. Mindenre lesz példa, nem ígérem, hogy most rögtön, de rajta vagyok.

Feladat 05: takarítás

Takarítás. Igen, ne haragudj. Szekrények ajtaja kívül-belül, porszívó, felmosás, ablakmosás.

Hardcore verzió: ajtó keretek és ajtók lemosása, függönymosás, szőnyegek tisztítása, nagyon esetleg kárpittsztítás, díszpárnák huzatai, ilyenek. Lámpabúrákat megnézted?

Feladat 06: tovább gondolás a tökéletes rendhez

Biztos akad rendrakás közben olyan szitu, hogy de jó lenne egy doboz ennek, a fiókba egy rendszerező annak, majd, ha lesz időm, ezt megdiyelem és akkor jó lesz. Ezeket gondold végig, esetleg írj egy listát. Nagy tévedés, hogy rendszerző dobozokat a rendrakásra való felkészülés szellemében, még a rendrakás előtt kell venni. Tuti veszel olyat, ami méretben nem jó, nem is olyan kell és ja ide is kéne még 1-2. Most van ideje annak, hogy ezeket felmérd.

Feladat 07: dekorálás

Most már rend van és tisztaság, jöhet a dekoráció! Min tudsz csilliárdok elköltése nélkül változtatni? Mondjuk használd fel a 4. kicsi kupacodat és engedd el a fantáziád! Pár ötlet:

  • Falak dekorálása (képekre gondolok, de azért túl sok nem kell, sőt kifejezetten kupis hatása van, ha pl egy polcra sok képkeretet teszel)
  • Könyvespolc dekorálása. Sok képen, amit a social mediában (főleg az amerikai példákon)találsz , azt látni, hogy a könyvespolcon van néhány könyv, de alapvetően ezek különböző dísztárgyak , képek, fotók elhelyezésére szolgálnak. Bárhogy csinálod, mivel alapvetően ezek  nagy méretű bútorok, kiemelten figyelj oda a könyvespolcra!
  • A dohányzóasztal dekorációja
  • Növények, növények, mindig mondom
  • Ha mindennel kész vagy, mehetsz ötletekért a kedvenc oldalaidra, de itt is van pár kép, illetve, a blogon nagyon sok példát találsz. Mondjuk ITT és ITT.

Ha az egész tavaszi nagytakarítós sorozatot el szeretnéd olvasni, kattints a képre

képek forrása: architecturaldigest/kyle marshall, nicol franzen, YeRinMok, ayewanderful, curatedinteriors, designsoda.co.uk, elledecor, grandlittleplace, housebeuatiful, littlehousedesign, makespace.com, pinterest, popsugar, randomactsofreading, tenpennydreams, wish, coastalhomelove, architecturaldigest_björnwallander

Olvasd el ezt is

A honlap további használatához légyszi fogadd el a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás