Lakberendezés

A Nagyon Titkos Lakberendezési Alapelvek

Már átrágtad magad több poszton a miszkecón és végre eljutottál ide, ahol megtudhatod, hogy mik azok A NAGYON TITKOS LAKBERENDEZÉSI ALAPELVEK. 


Mik ezek és miért érdemes tudni róluk?

Mert e szerint dolgoznak a profi lakberendezők. Ezen a rendszeren alapul minden olyan kép, amit pinelsz, lájkolsz, mentesz, tetszik. És ugyanezen a rendszeren alapul az ismerősöd szipiszuper nappalija is, még, ha nem is tudott róla, hogy van ilyen,  amikor berendezte. Szóval, figyelj és legyél a saját lakberendeződ!


 

Az öt, azaz 5 alapelv a következő:

Legyen neked is szuper lakásod!

 

Hát köszi miszkecó, ez nagy segítség volt! Jójó, lássuk mindegyiket szépen sorban, aztán meglátod , hogy nem is olyan bonyesz.


#1.EGYSÉG ÉS HARMÓNIA

Ez azt jelenti, hogy a szobában lévő minden egyes elem (tehát a bútorok, a színek, a minták, a „vonalak”, a kiegészítők, az anyagok, a felületek, tehát MINDEN) azon dolgozik, hogy a többi elemmel együtt kellemes látványt nyújtson.

Ezen belül a harmónia mondjuk az, hogy a kiválasztott színek, vagy a minták, vagy a formák, vagy az anyagok, hogy néznek ki együtt (tehát a színek egymással, a minták a mintákkal, a formák a formákkal passzolnak e.

Az egység pedig az, hogy ezek az együtt jól mutató színek és minták és formák és anyagok és minden más hogyan működik együtt.

Például, kiválasztottad a színeket, amik baromi jól néznek ki együtt, ez tök jó. Ez így harmónia. Az, hogy ezeket a színeket milyen anyagokra teszed, milyen mintákon használod, milyen mintákat alkotsz vele, hogy ezekkel a színekkel hogyan ellensúlyozod mondjuk, hogy sötét a szoba, az már az egyensúly.

Vegyük például azt, hogy van egy bármilyen szobád, amit fehérnek képzeltél el. Tök fehérnek. Sikeresen kiválasztottad a fehérnek azokat az árnyalatait, amit majd használni fogsz a falakon, a mennyezeten, a bútorokon, a kárpitokon, az ablakokon, stb. Ha ez így együtt jól néz ki, akkor az a harmónia. Viszont: ahhoz, hogy ne tűnjön úgy, hogy egy laboratóriumba érkezel haza, szóval, hogy ez a tök fehér szoba ne legyen nagyon hideg-rideg-barátságtalan-túl steril vagy unalmas, ahhoz különböző „barátságosabb” anyagokat, pl puha textileket, fát, stb kellene választanod, kerülnöd kellene mondjuk a nagyon magasfényű bútorokat, vagy ebből túl sokat. Olyan bútorokat is választhatnál, amik nem „szögletesek”, tehát inkább gömbölyű vonalakkal rendelkeznek. Ha ez így meg tud valósulni együtt, akkor az az egység.


Forrás.: www.Gopillar.com

Ezen a képen nincs mit magyarázni. Merész , biztos kézzel válogatták és nagyon egyben van az egész látvány. A színek, a formák , a minták. Minden.

forrás:www.Gopillar.com

Itt is beszél a kép helyettem. Mit nézz? Például a színeket: alapvetően semleges színeket használtak,  a fehér és a barna különböző árnyalatait, illetve a feketét, a lámpákon. Ehhez gyakorlatilag minden más szín passzol, ezért nagyon élénk színeket válogattak még be, ezeket a szőnyegen és párnákon látod.  Ja , és a kék! Finoman, csak utalás szinten használták. Aztán ott vannak az anyagok is: a meleg hatású fa bútorok, a parketta. Ezeket ellensúlyozza a fém kiegészítők picit ridegebb hangulata a lámpákon, a dohányzóasztal lábán, aztán ott van még a kanapé szövete is, ez szintén meleg hatású. Ne feledkezzünk arról a puha meleg zokniról sem! 🙂 Ezek külön-külön harmónikusak, együtt pedig egységet alkotnak.

forrás:www.pufikhomes.com

Semleges színek mindenhol, az épített elemeken, a bútorokon, a kiegészítőkön, a falakon, a textileken =  Harmónia.  – Anyagok és felületek: durva anyagok, nem puha textilek, semmi sem sima, mindenhol van egy pici göcsört, redő, ránc. Fa, fém, textil. = Harmónia.  – Térszervezés: bravo.  A három együtt =  Egység.


#2.EGYENSÚLY

Ez nagyon hasonlít az előző pontra. Azt jelenti, hogy minden egyes elem (bútor, dekoráció, tér adottságai, színek, minták, anyagok, felületek, formák) összhangban vannak egymással.

Ez az egyensúly lehet:

♥ Szimmetrikus: amikor a mérleg mindkét serpenyőjében ugyannyi van. Tehát például egy komód mindkét oldalára teszel 1-1 falikart, vagy széket.Szimmetrikus egyensúly az is, amikor az ágy mindkét oldalán van kb azonos méretű éjjeliszekrény. Nézzük a példákat!

forrás:coastalliving.com

Ha a képen középen húzol egy vonalat, akkor a kép egyik felét tükrözöd a másikra. Kivéve persze a szalmakalapot 🙂

 

forrás:www.providenthomes.com

Ugyanaz a helyzet, mint az előbb. A két oldal egymás tükörképe. Itt is tudsz húzni egy képzeletbeli vonalat: az “egység”, amit tükröztek pedig: a párnák elhelyezése, a konzolasztal-lámpa-tükör kombó és  fotelek. Viszont: ez a kép jó példa lehet az aszimmetrikus egyensúlyra is, ha nem “függőlegesen” felezel : a kép “hátsó” részében van a 2 konzolasztal és a kanapé – ennek a “kompozíciónak” az ellensúlya a vele szemben lévő 2 fotel és a kisasztal.

forrás:www.sofaworkshop.com

Nem magyarázom tovább, érted.

♥ Aszimmetrikus: szerintem a legjobb példa, amikor egy tálcán szépen elrendezed a kis dekoratív kiegészítőket.  Az is aszimmetrikus egyensúly, amikor egy kanapé elhelyezésénél egyensúlyozod ki a teret mondjuk a kanapéval szemben állított 2 fotellel, vagy 1 tv állvánnyal, ahogy azt már feljebb láttad.

forrás:www.paulagracedesings.com

forrás:www.pufikhomes.com

Felezd el a dohányzóasztalt hosszában! Az egyik oldalon van egy szép kanapé. A másik oldalon ugyanezt a „helyet” két fotel foglalja el. Az más kérdés, hogy mind e közben a színek, anyagok, formák nagyon is rendben vannak így együtt. Ez meg az egység meg a harmónia.

forrás:www.houzz.com

Adott az asztal felett lévő fekete falilámpa. Itt húzd meg a képzeletbeli felezőt (függőlegesen). Mindkét oldalon szekrény van, csak az egyik „teli”, a másik „üres (az egyik nyitott, a másikon ajtó van, ami be van csukva).

És van még a radiális egyensúly is, ami általában tárgyalótermekben, étkezőkben , konyhákban valósul meg.

 

 

forrás:www.houzz.com


#3.RITMUS

Szerintem ez nagyon izgi. Merthogy a lakberendezésben mi lehet ritmusos? Csomó minden: egy csíkos tapéta. A képek egymás mellett a falon. Különböző minták kombinációja. Dekorelemek a falon. Egymásba rakott kisasztalaszok. Különböző méretű kosarak egymás mellett. Satöbbi.

Ez tehát arról szól, hogy hogyan kevered a mintákat, a színeket, a formákat, az anyagokat, hogyan ismételsz, állítasz sorrendbe vagy kontrasztba dolgokat és így hogyan lesz egységes az összhatás. Nagyon jó dolog, mert vezeti a szemet, és úgy teszi egységessé a teret, hogy mozgalmasságot visz bele.

forrás:www.rachelwhiting.co.uk

Itt két dolog adja a ritmust: a csíkok és a kék-fehér kombó ismétlése. Látod? Nézd, még az ajtón is vannak csíkok! Ez az ISMÉTLÉS.

forrás:www.tarafree.blogspot.com

Itt a falra tett képek adják a ritmust. Ez iz ISMÉTLÉS.

forrás:www.apartmantherapy.com

Klasszikus példa: különböző méretek, itt most egymásba rakható kisasztalok. Ez a SORRENDISÉG.

forrás:www.elledecor.com

Itt a ritmust a könyvespolc polcai jelentik:  a vízszintes vonalak vezetik a szemedet a képen, és ez a vízszinten vonal nem szakad meg.

Ez az ÁTMENET.

forrás:www.tarafree.blogspot.com

Itt a görbe vonalak adják a ritmust. Az ovális étkezőasztal körül legömbölyített, íves formájú székeket helyeztek el körben. Az asztal felett lógó lámpa is kör alakú. A tálalószekrény sem szögletes: szélei legömbölyítettek. A tükrök mintája is kör alakú.

És még mindig ritmus:

 

 

forrás:www.pufikhomes.com, www.interiorsbystudiom.com


#4.MÉRETEK ÉS ARÁNYOK

Ezek azért fontosak, mert így lesz kényelmes és látványra is harmónikus a szoba.

♥ Méretek

Ez azt jelenti, hogy ergonómiai minden szempontból végig gondolt.

Nagyon egyszerű példa: A hálószoba nem nagy. Van benne egy ágy. Az ággyal szemben egy gardróbszekrény. Kérdés: mennyi hely kell az ágy és a szekrény között, hogy A) el tudjon menni az ágy előtt az, aki belül alszik és nem egy kinyomtatott rajz keskenységével rendelkezik és B) ki tudd nyitni a szekrényajtót és C) a szekrény legalsó fiókját is ki tudd húzni. Ez erről szól.

Vagy: mekkora helyet kell hagynod az étkezőasztal és a fal között ahhoz, hogy az étkezőszéken kényelmesen lehessen és le is lehessen ülni.

Az arányok már mást jelent.

Például: van egy baromi magas szobád, amit nem fogsz begalériázni. Viszont az itt kialakított nappali sehogy sem barátságos. Miért? Lehet, hogy egyszerűen rossz a színválasztás. Az arány itt azt jelenti, hogy a térnek azt az adottságát, hogy magas, ellensúlyozod azzal, hogy például meleg színeket használsz. Merthogy ezek szűkítik a teret, és képesek meleg, barátságos légkört teremteni. Ugyanilyen szitu, amikor egy nagyon sötét nagyon pici szobát rendezel be. Lehet ez a szoba olyan, hogy kifejezetten nyomasztó 5 percnél többet eltölteni benne, de lehet olyan is, ami valahogy nagyobbnak, szellősebbnek, tágasabbnak tűnik. Mindkét esetben a színeknek azt a szuperképességét használják vagy épp nem használják, amellyel az egyes színek képesek megváltoztatni a térérzékelésünket.

forrás:www.elledecor.com

Ebben a nappaliban elég nagy a belmagasság, a bútorok viszont ehhez képest (lehet, hogy alapból is) elég alacsonyak. Ha nem tették volna be azt a magas támlájú fotelt és azt a magas növényt, akkor a belmagasság és a bútorok magassága közötti nagy különbség nem lenne kiegyensúlyozva, ezért valami nem „stimmelne” a térben.

forrás:www.houzz.com

Erről a példáról már írtam. Szintén magas a tér, ehhez képest viszont nagyon barátságos, meleg hangulatú az egész. Miért? A színválasztás miatt. Képzeld el ugyanezt mondjuk csak fehérben. Vagy fekete-fehérben. Vagy hideg színekkel, mint pl egy világosabb kék és zöld. Nem működne.

forrás:www.learnvray.com 

Ez a kép arra jó példa, hogy mit lehet kezdeni egy nagy térrel. Ha ezt kicsi bútorokkal rendezték volna be (a nélkül, hogy pl szeparálták volna funkciókat), akkor vagy az lett volna az eredmény, hogy ezek a bútorok elvesznek és marad egy nagy üresség, vagy az, hogy sok kicsi bútorral „feltöltik” és akkor meg nagyon zsúfolt lett volna az összkép. Itt viszont nagy méretű kanapékat és asztalokat választottak . Jól néz ki, nem?


#5.FÓKUSZPONT

Az utolsó pont, de ugyanolyan fontos, mint az előző 4.

Ez azt jelenti, hogy mit állítasz a középpontba: mikor belépsz a szobába, mi az, amin megakad a szemed -előszőr (és mondjuk talán elterelheti egy ideig a figyelmet az asztalon lévő kupiról).

Mi lehet a fókuszpont? Bármi. A kanapé, a tévé, a kandalló (ha van), egy szobor, egy kép, egy nagyméretű porcelánkutya, egy szép könyvespolc, egy tapétacsík, egy szín. Szóval tényleg bármi.

forrás:www.gopillar.com

Ezen a képen például az a piros kép.

forrás: www.aharchitecture.com 

Ezen pedig a kivilágított kis „dobozok”. Hohó, felfedezed a ritmust? Tudod, az átmenetes fajtából!

forrás:www.whitkenandco.com

Itt egy példa arra, hogy egyszerre több fókuszpont valósul meg. Egy ebédlőben általában az asztal vagy a felette lógó csillár a legegyszerűbb fókuszpont. Itt is hangsúlyos ez a kettő, de: nézd meg a tálalón lévő lámpákat és a felettük lógó képet. Jó nem?

forrás:www.witkenandco.com

Ezen a képen mindent egyszerűen össze lehet foglalni: a színek, az anyagok, a minták (a csíkok) harmóniája, ritmusa, egysége. Látod, milyen könnyű más szemmel nézni ezt a képet, most, hogy már ismered A Nagyon Titkos Lakberendezési Alapelveket És milyen egyszerű a fókuszpont! Kitalálod mi az? Igen, a tükör az.

forrás:www.impressiveinteriordesign.com

Kitalálod mi a fókuszpontja ennek a nappalinak? A minta az, igen!

forrás:www.pufikhomes.com


ENNYI AZ 5 ALAPELV. Látod? Nem rakétatudomány. A titok az, hogy most már ismered ezeket az alapelveket és fel is ismered a képeken.

Van kedved gyakorolni? Akkor nézz bele az Miszkeco MI A TRÜKK? sorozatába! Bemutatok pár lakást, amit együtt megvizsgálunk. Miért néznek ki annyira jól, hogy a neten keringenek? Mi a titkos trükkjük? Gyere, jó játék lesz és ráadásul tanulhatsz is belőle!

 

Legyen neked is szuper lakásod!


Viszont, azt tudd, hogy ezek mellett az alapelvek mellett még van csomó minden, amiről nem beszéltünk. Alapvetően ezek a színek, a formák – ide érteve az anyagokat, a felületeket, és a mintákat is. Ezek is mind nagyon fontosak. Ha érdekel, olvasd tovább a blogot és legyél a saját lakberendeződ! Ha mégis elakadnál, akkor pedig keress:)

Jó tervezgetést, legyen neked is szuper lakásod!

miszkeco

 

képek forrása:www.chanandeayrs.com

Szeresd itt is!

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Tetszik az oldal? Mondd el másnak is!

A honlap további használatához légyszi fogadd el a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás