Ezt a lakást több okból választottam esettanulmánynak:

Egy: Mert tetszik.
Kettő: Bár a nagyon trendi , tipikus “fekete-fehér – monokróm – skandi” vonal (amit én már nagyon unok), de mégis  egyedi és otthonos.
Három: Mert végre szerettem volna egy nagyobb lakást is bemutatni, nemcsak pici és kicsi lakáshoz ötleteket adni (ahogy itt és itt és itt meg itt is).
Négy: Mert szerettem volna megmutatni és ötleteket adni arra, hogy egy már meglévő lakás hogyan tehető egyedivé a nélkül, hogy teljesen felújítanád és minden új lenne benne. Ha megnézed, látni fogod, hogy ez nem egy újonnan felújított lakás. A konyhabútort nem most rakták össze, az ajtókat a legtöbb esetben simán lehetne cserélni, a parketta sem csillog-villog és néhány bútor is megkopott már. Tehát ez a lakás arra is nagyon jó példa lehet, hogy hogyan lehet szuper otthont varázsolni teljes felújítás nélkül – kifejezetten a dekorációra, ötletekre, egyéni ízlésre koncentrálva!


Miért más ez a lakás, mint a többi “monokróm-skandi”?

Olvasd végig az esettanulmányt, hogy kiderüljön, mi a trükk, de annyit előre elárulok, hogy itt aztán nagyon is megfigyelheted, milyen, ha tényleg rendesen bevetik A LAKBERENDEZÉSI SZUPERTITKOT .

MITŐL MŰKÖDIK? – FUNKCIÓ

Ahogy már írtam, most nem is a funkción van a lényeg. A lakás 76nm2, tehát kb. egy közepes méretű lakás, 2 hálószobával. Semmi extra: az előszobából  az egyterű nappali – konyha – étkező részbe jutunk, vagy a hálószobákba. Egy dologra  felhívnám a figyelmed: a lakóknak rengeteg könyvük van és csomó ötletük is volt arra nézvést, hogy hol helyezzék el ezt a nem kicsi gyűjteményt. Igen, mehetnek a könyvek az előszobába! Mondom, most nem a funkcióra koncentráltunk, úgyhogy menjünk tovább: MI A TRÜKK? 

MITŐL NÉZ KI JÓL? – DESIGN

Az ALAPKONCEPCIÓ,  amihez az egész lakásban tartották magukat a lakók: a fekete-fehér kontraszt , amit melegebbé, barátságosabbá tettek. Az egész nagyon egyedi, személyes lett.

Tudatos anyaghasználat: meleg hatású anyagokkal dolgoztak: a parketta nagyon sokat „melegít” az összhatáson. A puha szőnyeg nélkül teljesen másképp nézne ki a nappali. Nagyon sokféle textilt használtak. Persze a fém sem maradhat ki: ha megfigyeled a fém tárgyak minden esetben nagyon jól működő kiegészítők: funkciójuk van, és nagyon markáns, domináns darabok.

Kiegészítők! Nagyon különbözőek, néha szokatlanok és merészek, de a közös pont: a picit „vintage” vonulat: ezzel válik olyan személyessé az összhatás, és nem érzed , hogy sok, mert nem vitték túlzásba. Na ez a LAKBERENDEZÉSI SZUPERTITOK  megvalósulásának egy tökéletes példája.

Milyen lakberendezési alapelvet veszel észre a képeken? Az ismétlést. Mit ismételnek? A színeket! A mintákon, a képeken, mindenhol.

Mit nézz az előszobában? A parketta adja meg az alaphangot: meleg, otthonos hatása van és oldja a fekete-fehér elegáns, szigorú kontrasztját. A falak fehérek, egyébként pedig minden fekete: a bútor – (látod, könyvespolc az előszobában, az ajtó felett!) – a képkeretek, a tükör kerete, a szőnyeg a teljesen semleges cipőtartó alatt. Ha benézünk a fürdőszoba felé (ez a fehér ajtó), akkor az otthonos hatást erősíti az ajtó előtti régi szőnyeg, és amit mindig hangsúlyozok: a növények! (Figyeled az előszoba falán lógó táskát? Nyilván a fotó kedvéért tették ki, de azt is el tudom képzelni, hogy mindenfélét-sálakat, kacatokat tartanak benne, de a lényeg: fekete-fehér-barna. Jó nem?:) ) Még nem volt szó a kis pihenő sarokról. A régi fotelre rádobtak egy (milyen? hát fekete-fehér) szép kis takarót. Az állólámpát sajnos nem látjuk teljesen, de szép darab lehet a kilógó részletekből ítélve. A lényeg viszont a helykihasználás: látod, milyen egyszerű ötletük volt a magazinok tárolására? Tök jó, nem? Otthonos! Ja, és még egy dolog: beépített szekrény helyett egy hagyományos ruhásszekrényt használnak az előszobában. (a kopott szekrény részben feldobva a fogantyúval, látod?)

Mit nézz a nappaliban?  Megint a fekete-fehér. De nem szigorú, nem unalmas, hanem meleg, barátságos és otthonos. Miért? Mi a trükk? Az előszobánál már láttuk , hogy a barna parketta mennyire tudja otthonossá varázsolni a hangulatot. Jó, kell ehhez ez a puha szőnyeg is! Képzeld el ezt a szobát szőnyeg nélkül. Ugye mennyit számít? Minden bútor fekete, még a virágtartó is, a falak fehérek. A fekete-fehér kontraszt megjelenik a falon: – fekete keretben fekete-fehér képek – és megjelenik a díszpárnák mintáin. Emlékszel a Szupertitkos Lakberendezési Alapelvekre? Az itt megfigyelhető hangsúlyos alapelv az ismétlés! Hol van még jelen a fekete-fehér? Fekete karnis, fehér (egyébként baromi szépen eső) függöny. Ok. Mitől nem unalmas? Mert rengeteg féle anyagot használnak: Van itt fa, fém (elég hangsúlyos a dohányzóasztalként használt láda), különböző textilek. Mert megjelenik A Lakberendezési Szupertitok. Tudod mi az? Hát a lakók maguk! Hol látod ezt? Látod a ládában, amit asztalként használnak, látod a a lámpákon (a kalap, a falon lévő – vintage hatású falikarban, vagy az ablakban lévő állólámpán), látod a textileken és látod a képeken. Mi még itt a látnivaló? A stíluselemek keverése: a fekete-fehér skandináv érvényesül, de bejön a vintage (láda, falikar, kalaplámpa) is, ettől nem érzed olyan újnak, merevnek, szigorúnak és mostnagyontrendinek. Azaz: nem egy nappali a katalógusból! Ja, és a növények!

Mit nézz a konyha-étkezőben? Érdekes a leválasztás is, szintén nagyon menő mostanában ez a megoldás, itt nyilván már évek óta így áll ez a térelválasztó. Ami fekete . És akkor a konyha-étkező: fekete-fehér. Nagyon fekete-fehér.  Nagyot nem lehet tévedni ezzel a járólappal és szuperül lehet tovább gondolni. Az étkezőasztal fekete, a székek feketék, a konyhaszekrény fekete (na ez sem mai darab – nagyon hasonlít egy régi Ikea konyhára). Mit kevernek még itt hozzá? Itt is változatos az anyaghasználat: használják a fémet (az étkező asztal lába, a fogantyúk, polcrendszer, a falipolcok), a falat csempe borítja, ehhez jön a járólap, a fa étkezőasztal felett lógó lámpa is fa , amire még visszatérek. Mitől nem egy tucat fekete-fehér skandi konyha? Mert belekevertek még valami izgit, valami személyeset! Mondjuk nézzük a „vintage” elemeket: a székek formája – vintage, a tárolórendszerben lévő díszek, használati tárgyak, kiegészítők. A konyha falán lévő kis polc a csecsebecséknek és a nagy méretű zöldséges kép  szintén otthonos hangulatot árasztanak. Külön figyelmet érdemel a polcrendszer – nekem gyanús, hogy ez is egy használt ikea darab, persze, lehet, hogy nem az . Itt látszik, mennyire jól tud működni ez a  fajta (nem drága!) megoldás: arra méltó környezetben ez a nagyon egyszerű, dísztelen és semmilyen polcrendszer képes egyedivé válni – és fordítva : képes egyedivé is tenni a környezetét, ha jól használják. Nézd csak: a sarkokban nincs felső konyhaszekrény elem, itt az akasztós megoldást használják: ettől ugyan egy picit picit rendetlen-kupis lesz az összhatás, de itt ez nagyon jól jön! Ráerősít az otthonosságra, az egyediségre, és tompít az erőteljes fekete-fehér kontraszton. Látod a lámpákat? Mi van még? Ott van még a függöny és – mármegint – a növények!

Mit nézz a hálószobában?A lakás vezérfonala ide is bevonul,  visszaköszön a fekete-fehér, de itt már nem hangsúlyos. A barna különböző árnyalatait használják dominánsan. Ettől lesz meleg, otthonos és barátságos. Ez egy teljesen egyszerű hálószoba, látod mennyire fel lehet turbózni? Van egy nem elképesztően gyönyörű gardrób, egy ágy, egy komód. A gardróbon jól mutat a pici optikai tunning a foganytú formájában (nem ilyen van az előszobában is? ) Ok, lássuk itt mi a trükk, mitől lesz ez egyedi és otthonos? Egyedivé teszi a tapéta, és a különböző kiegészítők: a komód dekorációja, a komód felett lógó kalaptartó megoldás, a könyves „asztalka”, a gyöngyök és a mindenféle dekoráció. Az a tükör nagyon tetszik! Mitől lesz otthonos? Kihasználták a barna és a fehér színek szuperképességeit és nagyon odafigyeltek az anyaghasználatra , ami itt főleg az ágynál domborodik ki. A barna otthonossá, barátságossá képes varázsolni egy teret. Itt a barnának nagyon sok árnyalatát használták (tükör, tapéta, komód, dekoráció, a szín megjelenik a textileken is), és ezt légiessé- könnyeddé- nőiessé tették a fehérrel. A fehér mindig „puha” anyagon – általában textilen jelenik meg, így nem lesz rideg, steril hatása. A barnát is rengeteg anyagon látjuk viszont: fa, tapéta, nád, barnás a tükör kerete, az olvaslámpa , a komód is és még sorolhatnám. Az ágy? Ez a „semmi extra” és mégis szuper! Az ágyvéget csipkés – horgolt – textillel borították be, ugyanez köszön vissza az ágytakarón. Igazi vintage. Ehhez passzol a gyönyörű tükör a gyöngyökkel és úgy általában a szoba dekorációja. Visszaköszön a  nappaliban is megjelent vintage hangulat. A díszpárnák mintája elsőre meredek választásnak tűnik, de baromi jól illik ebbe a bolondos összképbe a kitömött baglyokhoz, nyakláncokhoz, gyöngyökhöz, földgömbhöz, mindenféléhez. A komód sem mai darab, a felette lévő „kalaptartó” pedig egészen merész megoldás, minden esetre teljesen passzol az egész szobához.

Mit nézz a gyerekszobában? Nem semmi! Nagyon merész és bátor! Hú, ezt így nem lehetett könnyű összehozni: nézd csak meg mennyi mintát kever! Csak tapétából van 4 féle a falon (virágos, csíkos), ehhez jön még az elég nagy felületet elfoglaló kockás függyöny is. És , ha ez nem lenne elég, az egyik mintán (az emeletes ágy falán az ablakohoz közel) behoz egy negyedik színt is, a kéket. Ha már a színeknél tartunk: a fehér itt is marad alapszín, kiegészítve a zöld-rószaszín kombóval. A rózsaszín egyértelműnek tűnik, nagy valószínűség szerint 2 lány lakik itt , de a zöld annyira jó választás! A zöld használatával teljesen elkerülték a „királylány szoba hatást”.

A TRÜKK

Van egy nagyon jó semleges alap: a fekete-fehér. Ehhez kevernek minden mást: otthonos a barnától és árnyalataitól, a zöld növényektől lesz. Még otthonosabb és egyedi pedig attól, hogy ebbe a picit szigorú monokróm egyensúlyba keverték bele vintage elemeket és bohókás kiegészítőket. A mintákat pedig nagyon merészen, biztos kézzel használták.

Látjuk, hogy ebben a lakásban tényleg laknak. Régóta laknak itt. Szerintem ebben a lakásban egy család lakik. A két kislány cuki lehet, a férj szerintem nagyon szeret olvasni és megérti felesége gyűjtőszendvedélyét. A lakás alaphangulatát pedig egyértelműen a feleség határozta meg: nagyon szereti alakítani a lakást, szereti a régi tárgyakat, nagyon kreatív, sőt, lehet, hogy ez nemcsak a hobbija, hanem valahogy a munkájához is kapcsolódik. Szerinted ki lakik itt?

A HŰHA

A bátor kombinációk, a dekoráció. A minták keverése.  Az egyedi dekorációs megoldások. Hogy nem kell sokat költeni ahhoz, hogy ilyen otthonod legyen.

A KEDVENCEM

Nem tudok választani: a gyerekszoba tapétáinak a keverése és a hálószoba dekorációja és tapétája között.


Hogy lesz neked is szuper az otthonod? Töltsd le a Miszkeco INGYENES E-bookjait a lakberendezéssel kapcsolatban, vagy nézd meg Miszkeco pénztárcabarát lakberendezési csomagjait! Vagy keresd a blogon a többi “Mi a Trükk” posztot!

Képek forrása: planete-deco.fr

Olvasd el ezt is

A honlap további használatához légyszi fogadd el a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás