Nagy tavaszi rendrakós takaritós Rendrakós

Tavaszi nagy takarítós sorozat – a legnagyobb kihívás a gyerekszoba

A sorozat utolsó része, ha ezzel kész vagy, kipipáltad a nagy tavaszi takarítást!
A szabályokat már olvashattad, de gyorsan fusd át itt is:

-Ez már volt, de megismétlem: ebben a körben ne törekedj a tökéletességre rendszerezés/rendrakás terén. Ha majd mindennel készen vagy, az szuper alap lesz arra, hogy kifejleszd a tökéletesen szuper saját otthoni rendszerezési szisztémádat. Ha pedig egyedül nem vágnál ebbe bele, akkor ITT találsz segítséget.

-Ez a terv nincs határidőkhöz kötve, a határidőt te határozod meg (nyárig, a nyári szabiig, június 1ig, a tavasz utolsó napjáig, a következő teliholdig, stb).  Annyi idő alatt csinálod végig, amennyi idő alatt szeretnéd és sikerül.

-Szerintem helyiségről helyiségre, szobáról szobára haladj és semmiképp se úgy csináld, hogy belefogsz valamibe és ott hagyod. Akkor már az is jobb, ha bele se kezdesz. Tudod, tedd vagy ne tedd , de ne próbáld , asszem ez az magas röptű gondolat a starwarsban hangzott el, de nem tudom, ki mondta kinek és milyen apropóból.

-Az olyan helyzeteket mindenképp kerüld el rendrakás/takarítás közben, hogy: leülsz picit telefonozni, esetleg a telefont kihangosítva váltod meg a világot a legjobb barátnőddel, csak lerohansz bevásárolni vagy elugrasz a gyerekért, ilyenek. Szóval, a feladatra koncentrálj. Először lehet, hogy picit nehéz lesz, de az utolsó szobánál meg fogsz lepődni, mennyire evidens lesz, hogy ezt így kell csinálni.

Mindig adj magadnak határidőt. Pl. ma a fürdőszoba van soron, ezt elkezdem reggel és ebédig befejezem. Ez nem azt jelenti, hogy ha korog a hasad, akkor abbahagyod, hanem azt, hogy addig befejezed. A részfeladatokat is így tudod beosztani. Mindenki másképp csinálja. Van, aki a szelektálásban a leggyorsabb, mert kíméletlenül gyorsan dönt. Van, akinél a takarítás a leglassabb folyamat, annyira alapos. Van, aki a pakolással tölti a legtöbb időt, mert sehogy nem tetszik neki. A határidő legyen reális, de kicsit feszes. Az nem jó, hogy ma megcsinálom a fürdőszobát. Az jobb, hogy ma délelőtt megcsinálom a fürdőszobát.

Minden szobában így néz ki a folyamat: rendrakás/rendszerezés/pakolás , majd takarítás, aztán megint pici pakolás és a legvégén a dekorációs rész.

-Nem, nem, semmiképpen se azzal kezd, hogy elmész különböző gyönyörű tárolókat venni, vagy estéket tölteni a neten ilyenek keresgélésével és hát annyira jó áron volt alapon napokig vagy hetekig remegve várni a futárt, hogy kézbesítse azt a nagyon praktikus tárolót Kínából. A munka részével kezd.

Az előszobán, a nappalin és a konyhán, az étkezőn, sőt a fürdőszobán és a hálószobán (gardróbszekrényen) is túl vagyunk, jöhet a gyerekszoba!

Ja, lemaradtál? Nem baj, itt bepótolhatod, csak kattints a képre!

Gyerekszoba

Nehézségi fok: 5/5

A gyerekszoba azért kapott kapott 5-ös nehézségi fokot az 5-ből, mert tényleg ez a legnehezebb, attól függetlenül, hogy hogy éves a lakója. Mivel ez szerencsére nem nevelési tanácsadó oldal, nem lesz nevelési tanácsadás, csak népi megfigyelés megosztása.

-Egy bizonyos kor alatt gyermek még nincs teljesen tudatánál vagy igen, de nagyon pici. Szóval, itt nincs demokrácia, mindent a szülő pakol el és dönt a játékok további soráról. A nehézséget itt leginkább a játékok szelektálása jelenti. Meg a kinőtt ruhák átválogatása.

-Az előbbi kor felett, de egy másik kor alatt gyermeknek erősen van beleszólása abba, hogy a szülő rendet tesz a szobájában. A szortírozás szinte lehetetlen akkor is, ha gyermek részt vesz a folyamatban és akkor is, ha nem (mert akkor majd utólag keresi azt a játékot vagy plüssmacit, amit 2,5 éve elő sem vett). Ja, a kinőtt ruhák átválogatása.

-Nem tudom, a legkönnyebb vagy a legnehezebb az, amikor nagyon nincs is szabad bejárás a gyermek szobájába. Könnyű, mert nem kell csinálni semmit, de nehéz, mert rá kell venni a szoba lakóját, hogy csináljon rendet őt maga. Meg takarítson is ki. Meg a kinőtt ruhák átválogatása.

-Már nagy, de annyira nem , és egyedül még nem tudja megcsinálni, segíteni kell. Meg a kinőtt ruhák átválogatása.

A gyerekszobához úgy általában 1 gondolat: A gyerekszoba általában az otthonunk miniatűrizált változata , a funkciók tekintetében. Jó, talán előszoba nincs, de van

 • “Nappali zóna”: itt kuckóznak meg játszanak, ha átjönnek a barátok, ha már nagyobb, akkor a tévé meg a videójáték, ebbe tartozik bele a játékok tárolása is például
 • “Pihenő zóna”: magyarul a hálószoba, azaz ágy, ahol alszik / fetreng (ha nem a földön)
 • “Home office zóna”: tanulás, esetleg rajzolás, kézműveskedés, ha ezt nem a nappaliban vagy a konyhában teszi, ide tartozik a könyvespolc is és a sulis cuccok is
 • “Szépség zóna”: a ruhásszekrény, és hát a királylányoknál a királylány tartozékok, bármennyi idős is legyen 🙂

Őszinte leszek: fogalmam sincs, hogy nálatok ez mennyi idő alatt teljesíthető feladat. Függ a gyerek életkorától, attól, hogy részt vesz e processben vagy nem, hogy mennyi játéka, ruhája, könyve van, stb. Egy délelőttöt biztosan szánnék erre. Ha nem hagyod abba fél óránként, nem iszol közben pár kávét, nem veszed fel a telefont, szóval, ha tényleg erre fókuszálsz és a gyermek is.

A gyerekszobában való rendrakás logikája

Ez a cím elég nagyképűen hangzik, ahhoz képest (is), hogy mit jelent., ráadásul a nappalis résznél már ellőttem.

A lényeg, hogy az első feladat a különböző „zónák”, azaz különböző kategóriák szétválasztása, merthogy a az előbb leírt zónákhoz tartozó holmik a szoba teljesen külön részeiben is lehetnek tárolva. Remélem, érthetően írtam le. Azt már Te döntsd el, hogy ezen belül mi legyen a sorrend. Én egy számomra közepesen nehéz csoporttal kezdeném, aztán mennék rá a nehezebbekre és a végére hagynám a legkönnyebbeket, mert az fog menni a leggyorsabban. Nézzük, mik lehetnek ezek a kategóriák:

Játékok, tanszerek, írószerek, plüssök, legók, szuperhősös cuccok, jelmezek, fodrászolós dolgok, ruhák, könyvek, festékek/gyurmák, barbik, pónik, markolós autók, azaz munkagépek, medzsók, stb). Ez kb. az általános, ehhez jönnek még mindenkinek a csak rá jellemző kategóriák (bármi).

Feladat 01: a sorrend meghatározása

Az első feladat tehát az, hogy szemrevételezed, nálatok milyen kategóriák/csoport vannak a gyerekszobában; utána próbálod meghatározni, hogy neked melyik kategória rendbe rakás kb. milyen nehézségi fokon helyezkedik el; aztán meghatározod azt a sorrendet, amivel haladsz végig a rendrakás/takarítás során. Nem ciki listát írni, azért sem, mert a végén tök jó kipipálni mindent :). Az sem ciki, ha ezt szorgalmi feladatként előre megcsinálod.

Feladat 02: lendülj neki

Kiválasztottad, hogy melyik kategóriával kezdesz. Lendülj neki! Feltételezem, hogy az egy csoportba eső cuccokat kb. egy helyen tároljátok. Nem? Hm, jobb lenne szerintem, de most nem ez a feladat. Majd erről akkor beszéljünk, ha túl vagy a nagy tavaszi rendrakás-takarításon és az otthonod szuper rendszerezésénél tartunk.

A feladat most az, hogy a kiválasztott kategóriába eső dolgok között rendet vágj. Polcról polcra vagy fiókról fiókra vagy dobozról dobozra haladj.

Nem írok le most módszereket, hogyan lehet jól szelektálni. Főleg nem a gyerekszobában! Ezt mindenki gyermeknevelési elveire, türelmére , a szoba méreteire és az egyéni gyűjtemények nagyságára (146 plüssmackó, vagy ugyanennyi matchbox) van bízva.

Bárhogy csináljátok, legyen több kupacotok:

 • Megy vissza kupac (ezek maradnak)
 • Eladom/elajándékozom kupac (igen, elajándékozod vagy eladod ÉS nem tárolod ezeket valahol a lakásban hónapokig)
 • Kuka kupac (magyarul: kidobod , figyelve az ökotudatodra)
 • Pici kupac. Ezek azok a dolgok, amik “hozzátok nőttek”, emlékek. Semmiképpen se dobd ki. Teheted egy doboz vagy fiók mélyére, de dekorálhatsz is vele (nézd meg pl. a konyhás e-book-ban milyen jókat lehet kitalálni, ha elengeded a fantáziád). A gyerekjátékok dekorációban való felhasználásának rengeteg módja van, ígérem lesz erről külön poszt, mert nagy kedvencem! Ehhez a pici kupachoz pár ötletet találsz ITT!

Fontos lenne megfogadnotok azt a tanácsot, hogy most ne a tökéletességre törekedjetek (olyan a gyerekszobában nem lesz), hanem arra, hogy nagyjából, mondjuk úgy 60-70%-an rend legyen és rendezett legyen minden. A 100%-ra vagy nem is akartok törekedni és meg is értem, vagy ha mégis, beszéljünk, ha túl vagy a nagy tavaszi rendrakás-takarításon és az otthonod szuper rendszerezésénél tartunk).

Tehát, jó lenne, ha a szelektálást kicsit felpörgetnétek, nehogy a vége az legyen, hogy már órák óta rendet raktok, de igazából egyre nagyobb a kupi.

A szelektálás miatt az adott kategóriába tartozó dolgok helye (polcok, fiókok, tárolódobozok) üresek. Ezeket ki kellene takarítani. De legalább áttörölni! Bocs. Esetleg a szekrényajtókat is letörölheted.

Ha ez is megvan, akkor a „megy vissza kupac” cuccait pakold szépen vissza. Valószínűleg kevesebbet dolgot pakolsz vissza, ami azt jelenti, hogy vagy áttekinthetőbben tudsz tárolni vagy azt, hogy pl. a nyitott polcok rendezettebben fognak kinézni, azaz: lesz lehetőség a dekorációra. Vagy, maga a rendszerezett összkép a polcon már akkora változás a nappaliban, hogy dekorációként működik. 🙂

Feladat 03: menj tovább

Ha gyermek nem vesz részt a rendrakásban, akkor jöhet a következő kategória, hiszen meghatároztál magadnak egy határidőt nem? Mondjuk délután 4-ig kész lesz. Ha pihenni szeretnél, akkor legalább az első 2 kategóriát csináld végig és utána igyál egy kávét. Ha gyerekkel mész végig a folyamaton, akkor semmi ilyesmi szabályt ne tarts be, valószínűleg a legbékésebb megoldás az, ha akkor pihentek / adjátok fel teljesen, amikor a gyerek úgy gondolja.

Feladat 04: a majdnem lehetetlen küldetés

A gyerekruhák átválogatása. A legjobb része, amikor a gyereknek próbálnia is kell, hogy kinőtte e már ezt a nadrágot vagy belenőtt e már, esetleg. Ha végig rágtad magad a sorozaton, akkor nincs mit mondanom: kategóriánként szekrényből kipakolás – szelektálás – polc/fiók áttörlése – visszapakolás. A jó hír, hogy nagyon nagyon valószínűséggel sokkal nagyobb hely lesz a szekrényben a szelektálás után, mint előtte volt (és mint mondjuk amennyire azt a te saját ruhásszekrényedben tapasztalni szoktad :).

Feladat 05: takarítás

Takarítás. Igen, ne haragudj. Szekrények ajtaja kívül-belül, porszívó, felmosás, ablakmosás, ágyneműcsere, ágytakaró mosás, ilyenek.

Hardcore verzió: ajtó keretek és ajtók lemosása, függönymosás, szőnyegek tisztítása, nagyon esetleg kárpittsztítás, díszpárnák huzatai, ilyenek. Lámpabúrákat megnézted?

Feladat 06: tovább gondolás a tökéletes rendhez

Biztos akad rendrakás közben olyan szitu, hogy de jó lenne egy doboz ennek, a fiókba egy rendszerező annak, majd, ha lesz időm, ezt megdiyelem és akkor jó lesz. Ezeket gondold végig, esetleg írj egy listát. Nagy tévedés, hogy rendszerző dobozokat a rendrakásra való felkészülés szellemében, még a rendrakás előtt kell venni. Tuti veszel olyat, ami méretben nem jó, nem is olyan kell és ja ide is kéne még 1-2. Most van ideje annak, hogy ezeket felmérd.

Feladat 07: dekorálás

Most már rend van és tisztaság, jöhet a dekoráció! Min tudsz csilliárdok elköltése nélkül változtatni? Mondjuk használd fel a 4. kicsi kupacodat és engedd el a fantáziád! Mondom, lesz erről külön poszt is, de pár ötlet már most, mit lehet dekorálni:

 • Falak dekorálása (képekre gondolok, de azért túl sok nem kell, sőt kifejezetten kupis hatása van, ha pl egy polcra sok képkeretet teszel)
 • Könyvespolc
 • Ágy + falvédő
 • Ruhásszekrény ajtaja
 • Satöbbi

Ha sok a megunt/kinőtt gyerekjáték, amit viszont eltennél emlékbe, de kevés a hely, akkor ITT találsz pár tippet, mit kezdj velük.

Most pedig jöjjenek a képek!

Kész, megcsináltad a nagy tavaszi takarítást és rendrakást!

GRATULÁLOK, SZÉP MUNKA VOLT!

Ha az egész tavaszi nagytakarítós sorozatot el szeretnéd olvasni, kattints a képre

Képek forrása: apartmantherapy, brigtside.me, caseyfreeberg, homeandhallow, chsblonde, decoraid, designertrapped, domino, homebnc, blog.hobbylobby, maisondepax, tamingtwins, colinpoole, rachelwhiting, idealhome, ikea, etsy, intheplayroom.co.uk, mamaeplugada, momenvy, nicolecole, polishedplayhouse, pinterest, realitydaydream, theorganisedhousewife, architecturaldigest_björnwallander

Olvasd el ezt is

A honlap további használatához légyszi fogadd el a sütiket. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás